سم قارچ کش چیست و چه کاربردی دارد؟
سم قارچ کش، آفت کشی است که باعث از بین رفتن یا جلوگیری از رشد قارچ ها می شود. از سم قارچ کش می توان برای کنترل قارچ هایی که به گیاهان آسیب می رسانند از جمله زنگ زدگی ، کپک زدگی و آفت زدگی استفاده کرد.
سم قارچ کش چیست؟
بیماریها منبع اصلی آسیب به محصولات و گیاهان هستند که با میکروارگانیسمهای بیماریزای گیاهی (عامل بیماری) به وجود می آیند.اولین دلیل از بین رفتن محصولات در سراسر جهان قارچ است.
قارچکشها، علفکشها و حشرهکشها همگی آفتکشهایی هستند که برای محافظت گیاهان بکار میروند. قارچکش نوع خاصی از سموم دفع آفات است که بیماری قارچی را مهار می کند. همه بیماریهای ناشی از قارچ با قارچکشها قابلکنترل نیستند ازجمله میتوان به بیماریهای آوندی فوزاریوم (پژمردگی قارچی Fusarium) و پژمردگی ناشی از آفت گیاهی (Verticillium) اشاره کرد. بیماریهایی که توسط میکروارگانیسمهای دیگر و اختلالات ناشی از عوامل بیجان و آسیب حشرات بوجود میآیند توسط قارچکشها کنترل نمیشوند. بنابراین لازم است ابتدا علت نشانههای بیماری قبل از استفاده از قارچکش مشخص شود.
روش های استفاده از قارچ کش
قارچکشها به شکل پودر، ریزدانهها، گاز و معمولاً مایع استفاده میشوند. آنها اینگونه بکار میروند:
1-بذر، پیاز، ریشههای پیوند و سایر ارگانهای قابل رشد. بعضی درمانها باید زمان کاشت گیاه در محل انجام شود. هدف از بین بردن عوامل بیماریزای موجود در مواد کاشت یا محافظت از گیاه جوان در برابر عوامل بیماریزا موجود در خاک است.
2-هنگام کاشت خاک ریخته، بعد از کاشت به خاکآب داده میشود (به روش آبیاری قطرهای) یا آب را مستقیم در اطراف پایه گیاه اسپری شود.
3-شاخ و برگ و سایر قسمتهای زنده گیاهان را با اسپری سمپاشی می شود.
4-از طریق تنه به د داخل درختان تزریق میشود.
5-محصول برداشتشده، در محل بستهبندی به شکل قطرهای یا اسپری سمپاشی می شود.
فرمول محصول قارچکشها از یک ماده فعال به همراه مواد خنثی تشکیلشده است که باعث بهبود عملکرد محصول میشوند. قارچکشها معمولاً با آب مخلوط و اسپری میشوند. قارچکشهای کمی به شکل پودر استفاده میشوندو میتوان در گلخانهها به شکل دود، غبار، بخار و ذرات معلق استفاده کرد. پوشاندن تمام قسمتهای گیاه مستعد بیماری بسیار مهم است زیرا تعداد بسیار کمی از قارچکشها میتوانند بهاندازه کافی در سراسر گیاه حرکت کنند.
برای کنترل مؤثر بسیاری از بیماریها، به چندین بار استفاده از قارچکشها نیاز است، گاهی اوقات هر 5 روز یکبار. برای محافظت از رشد جدید و جایگزینی قارچکش از بین رفته گیاه توسط تجزیه شیمیایی، نیاز است.
فواید استفاده از قارچ کش ها
قارچ کش ها برای امنیت غذایی جهانی ضروری هستند و پیش بینی می شود که استفاده از آنها افزایش یابد. قارچ کش ها به دلیل کاربردهای مکرر و پیشگیری کننده ، می توانند در اکوسیستم های آبزی به آبهای سطحی در حوضه های آبریز کشاورزی در کل فصل رشد برسند. با این حال ، در مقایسه با علف کش ها و حشره کش ها ، قرار گرفتن در معرض و اثرات قارچ کش کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
- قارچ ها با کنترل بیماری و عدم گسترش آن، از کاهش کیفیت محصولات جلوگیری می کنند.
- قارچ کش ها، باروری گیاهان را افزایش داده و میزان تولید محصولات را بالا می برند زیرا ممکن است برگ و شاخه درختان میوه به دلیل هجوم عامل قارچی، به میزان کمتری به تولید شکوفه بپردازند .
- قارچ کش ها مانع از بد فرم شدن و بی طعمی میوه ها می شوند زیرا سبب افزایش فتوسنتز در برگ ها به دلیل سلامتی گیاه شده در نتیجه محصولات حاصل از فتوسنتز بیشتر تولید می گردد .
- اگر می خواهید با گندیدگی و خرابی میوه ها، سبزیجات، صیفی جاتی جلوگیری کنید، از مصرف قارچ کش ها غافل نشوید.
زمان استفاده از قارچ کش
قارچ کش ها ترکیباتی هستند که به منظور پیشگیری، کنترل و درمان بیماری های قارچی موجود در گیاهان و درختان به کار می روند. زمان استفاده از قارچ کش به منظور جذب بهتر و عملکرد موثر، در ساعات خنک طول روز از جمله صبح ها و عصر ها می باشد زیرا در این زمانها روزنه های برگها باز بوده و گرمای هوا مانع جذب قارچ کش نشده و هوا خنک تر از ساعات دیگر می باشد.
نکته مهمی که در زمان استفاده از قارچ کش بایستی در نظر گرفت این است که در هوای بادی و بارانی اصلا سم پاشی انجام ندهید زیرا منجر به هدر رفت سم، شست و شوی آن و عدم از بین بردن یا توقف عامل قارچی می گردد
ضرورت استفاده از قارچ کش ها
بیماریها یک پیشامد شایع روی گیاهان هستند که بیشتر اوقات باعث ایجاد زیانهای اقتصادی جبران ناپذیر بر روی محصولات و کاهش کیفیت محصول میشوند. بنابراین مدیریت بیماریهای گیاهی یک مؤلفه حیاتی برای بازدهی بیشتر محصول است.
سه دلیل عمده اینکه قارچ کش ها استفاده می شوند عبارتند از :
۱-کنترل یک بیماری در طول مدت استقرار و توسعه یک محصول.
2-افزایش تولید محصول و کاهش آسیب.
3-بهبود طول دوره انبارداری و کیفیت محصول برداشت شده.
خرید انواع قارچ کش و کاربرد آنها
1-خرید قارچ کش مانکوزب: این سم در ایران برای کنترل زنگ میخک ، سیاهک سخت جو، لکه آجری بادام، مومیایی درختان میوه، برق زدگی نخود، سفیدک داخلی یونجه، سفیدک داخلی رز، بوته میری کدوییان، بوته میری گلایول و بسیاری از بیماریهای دیگر استفاده می شود.
2-خرید قارچ کش کاپتان: کاپتان یکی از قارچکشهای پرکاربرد حفاظتی با طیف اثر گسترده است که برای کنترل بسیاری از بیماریهای قارچی درختان میوه، گیاهان زراعی و سبزیجات قابل کاربرد میباشد.
3-خرید قارچ کش کاربندازیم: از این قارچ کش برای کنترل بیماری های گیاهی در غلات و میوه هایی از جمله مرکبات ، موز ، توت فرنگی ، آناناس و سیب استفاده می شود.
4-خرید قارچ کش بنومیل: سم قارچ کش بنومیل که با نام Benlate نیز به بازار عرضه می شود یک قارچ کش سیستمیک است که در سال ۱۹۶۸ توسط DuPont معرفی شد. ماده موثره این سم قارچ کش بنزیمیدازول است که به طور انتخابی برای میکروارگانیسم ها و بی مهرگان ، به ویژه کرم های خاکی سمی است ، اما برای پستانداران غیر سمی است.
جمع بندی
با توجه به بررسی نوع گیاه و شرایط پرورش آن می توانید بهترین ترین قارچ کش را برای آن انتخاب نموده و با حفظ سلامت گیاه و درخت خود، شاهد تولید میوه ها و محصولات با کیفیت و فراوانی گردید. همچنین می توانید برای دریافت مشاوره و طریقه استفاده از قارچ کش از کارشناسان کمک بگیرید.