کود گیاهان باغچهای
واژۀ گیاهان باغچهای طیف وسیعی از انواع گیاه را در برمیگیرد. گیاهان زینتی چند ساله، درختچهها، گلهای یکسالۀ علفی، چمن، سبزی و صیفیجات همگی قابل کشت در باغچه و یا شاسیهای بزرگ فضای باز هستند. تولید میوه و شکوفههای گل انرژی بسیاری میطلبد بنابراین گیاه نیاز به مکملهای غذایی دارد. در ادامه این مطلب با انواع کودهای گیاهان باغچهای آشنا خواهید شد و نحوۀ مصرف آنها را شرح میدهیم.
محدوده قیمت
کود گیاهان باغچهای
واژۀ گیاهان باغچهای طیف وسیعی از انواع گیاه را در برمیگیرد. گیاهان زینتی چند ساله، درختچهها، گلهای یکسالۀ علفی، چمن، سبزی و صیفیجات همگی قابل کشت در باغچه و یا شاسیهای بزرگ فضای باز هستند. تولید میوه و شکوفههای گل انرژی بسیاری میطلبد بنابراین گیاه نیاز به مکملهای غذایی دارد. عناصر غذایی از منابع مختلفی قابل تامین هستند. در این مطلب به طور مختصر این منابع را معرفی کرده و نحوۀ مصرف آنها را شرح میدهیم.
انواع کود گیاهان باغچهای
کمپوست
کمپوست بهترین کود آلی برای استفاده در باغچهها است و از مواد آلی تجزیه شده مانند برگ، چوب و دورریز آشپزخانه تشکیل میشود. این کود را با خاک باغچه مخلوط کنید و در باغچه پخش کنید. کمپوست را میتوان به صورت جامد یا به شکل مایع با نام چای کمپوست استفاده کرد.
کود دامی
فضولات و به طور کلی بقایای حیوانی گیاهخواران پس از تجزیه و پوسیدگی به مادهای شبیه به خاک تبدیل میشود. اگر از کود دامی استفاده میکنید پیش از افزودن آن به خاک از پوسیدگی آن مطمئن شوید. اگر کود تازه استفاده میکنید توصیه میشود آن را در فصل پاییز به خاک بیفزایید تا در طول زمستان فرصت پوسیدگی ایجاد شود. در میان کودهای دامی کود مرغی دارای بیشترین نیتروژن است، کود اسبی دارای بیشترین بذر علف هرز و کود گاوی متعادلترین کود برای باغچه است. کود بز و گوسفند نسبتا خشک بوده و بوی کمتری از خود ساطع میکند. کود خرگوش اما از کودهای سرد محسوب شده و کمتر سبب سوختگی گیاه میشود. پودر استخوان، استخوانهای سوخته و پودر شدهای هستند که منبع فسفر محسوب شده و کودی بسیار مفید و مهم در سبزیکاری است. پودر خون نیز به همین صورت از خون کشتارگاهها تولید میشود و منبع نیتروژن است. پودر خون را میتوان به صورت پودری یا محلول در آب استفاده کرد. ورمی کمپوست از محبوبترین کودهای آلی بوده و علاوه بر اینکه منبع غذایی کاملی است به اصلاح بافت خاک نیز کمک میکند.
کودهای گرانوله
کودهای گرانوله یا پودری را احتمالا بارها مشاهده کردهاید، گلولههای رنگی که در نگاه اول بسیار جذاب هستند. این کودها با نام کندرهش نیز شناخته میشوند چرا که پس از افزودن آنها به خاک باغچه مواد غذایی به آرامی آزاد شده و در اختیار ریشه قرار میگیرند. این کودها در فواصل زمانی بیشتری به خاک اضافه میشوند چرا که ماندگاری بیشتری دارند. برای گیاهان زینتی باغچه، کافی است در طول تابستان تنها دو مرتبه کود گرانوله به خاک اضافه کنید. مقداری از کود را با توجه به توضیحات بسته بندی روی سطح خاک باغچه بریزید و به آرامی به کمک دست یا چنگک آن را با با سطح خاک مخلوط کنید. پس از کوددهی نیز یک مرتبه آبیاری سطحی انجام دهید تا پودر یا گرانوله کود به ذرات خاک چسبیده و جابجا نشوند.
کودهای مایع
کودهای مایع با سرعت بیشتری مواد غذایی را آزاد میکنند بنابراین تاثیر آنها در رشد و ظاهر گیاه به سرعت مشاهده میشود. البته که سرعت آبشویی این کودها نیز نسبت به انواع پودری بیشتر است بنابراین در فواصل زمانی کوتاهتری، 2 هفته یک مرتبه اعمال میشود. کودهای مایع را میتوان در منبع آب ریخته و به همراه آب آبیاری به خاک باغچه افزود و یا میتوانید آن را با توجه به فرمول ارائه شده روی بسته بندی با آب مخلوط کنید و مستقیما روی خاک بریزید. کودهای مختص خاک را به خصوص در ساعات گرم روز روی برگها اسپری نکنید زیرا این عمل سبب برگسوزی میشود.
بهترین کود برای باغچه
کود مناسب کودی است که مواد مغذی و انرژی مورد نیاز گیاه را فراهم کند و در عین حال به خاک و به طور کلی محیط زیست آسیب نزند. گزینههای بسیاری در انتخاب کود باغچه پیش روی پرورشدهندگان قرار دارد اما در نهایت تمام آنها باید با کمترین آسیب توان لازم برای رشد و گلدهی گیاه را فراهم کنند. در انتخاب کود به دو نکته توجه کنید:
نوع گیاه
هر یک از عناصر غذایی در گیاه نقش مشخصی را ایفا میکنند. گاهی حضور دو عنصر همزمان منجر به رخ دادن واکنشها میشود. بنابراین هدف از کاشت گیاه با نوع عناصر مورد نیاز آن در ارتباط است. برای گیاهان گل زینتی مانند رز، داوودی، درختچه توری یا پیچ گلیسین استفاده از کودهایی با محتوای فسفر بیشتر توصیه میشود؛ کودهایی مانند 4-8-4. برای گیاهانی مانند برگ بو که رشد رویشی و برگ آنها مد نظر شماست میتوانید از کودهایی با محتوای نیتروژن بالاتر استفاده کنید.
وضعیت ظاهری گیاه
عامل دومی که در نوع و میزان کوددهی گیاهان باغچهای موثر است وضعیت ظاهری گیاه است. اغلب موارد کمبود عناصر غذایی در وضعیت ظاهری گیاه بروز میکند. بنابراین اگر گیاه نشانههای کمبود عنصر خاصی را بروز داد میتوانید کود متناسب را تهیه کنید. برای مثال کمبود آهن به شکل رنگ پریدگی بین رگبرگی در برگهای جوان و کمبود پتاسیم به صورت سوختگی حاشیۀ برگها بروز میکند. برای مطالعۀ موارد دقیقتر به صفحۀ کود و تغذیه مراجعه کنید.
زمان کوددهی باغچه
- بهتر است در بهار زمانی که علائم رشد را مشاهده کردید کوددهی را به آرامی آغاز کنید. در اواخر تابستان نیز با شیبی ملایم کوددهی را قطع کنید. گیاهان زمانی که در استراحت هستند نیازی به تغذیه ندارند و افزودن کود سبب تجمع آن در خاک میشود.
- در هر ساعت از طول روز میتوان کوددهی را انجام داد اما نکاتی در این باره باید در نظر گرفته شود؛ کوددهی در زمانی که گیاه تحت تنش گرما و خشکی است سبب آسیب به آن میشود. بنابراین پیش از افزودن هر نوع کود غیر مایع به خاک حتما آبیاری انجام دهید چرا که گیاه تشنه به سرعت کود را جذب کرده و میسوزد. کوددهی را در ساعات گرم روز انجام ندهید.
- پیش از کوددهی حتما آب و هوا 24 ساعت آینده را بررسی کنید. در صورتی که باریدن باران در پیش دارید کوددهی را انجام ندهید چرا که بارش باران کود را از خاک شسته و از دسترس گیاه خارج میکند.
نکات کوددهی باغچه
- بسیار مهم است که برای آبیاری باغچه از چه منبع آبی استفاده میکنید؛ اگر آبیاری با آبی غیر از آب آشامیدنی انجام میشود احتمالا دارای عناصر غذایی مانند نیتروژن باشد. بنابراین باید کوددهی را بر این اساس تنظیم کنید.
- کوددهی همزمان با کاشت گلها در صورتی قابل انجام است که کود را به خوبی با خاک مخلوط کرده و سپس آن را در کنار حفرۀ کاشت گل بیافزایید.
کود مناسب سبزی در باغچه
کود ابزار قدرتمندی است که در صورت استفاده مناسب میتواند به رشد گیاهان کمک کند. در صورت استفاده نادرست نه تنها گیاهان، بلکه محیط زیست نیز آسیب خواهد دید. اگر در باغچۀ خانۀ خود سبزی میکارید استفاده منظم از کود میتواند این گیاهان را قوی و پربار نگه دارد. هنگامی که برگ سبزیجات شروع به تغییر فرم و زرد شدن میکنند زمانی است که میتوانید کوددهی را شروع کنید. تا زمانی که سبزیجات شما کاملا سرحال بوده و رنگ آنها به سمت رزد، ارغوانی یا قهوهای تغییر نکرده است توصیه میکنیم کوددهی انجام ندهید چرا که کود زیاد سبب سوختگی گیاه، تجمع نمک در خاک و آسیب به محیط زیست میشود. علائم کمبود هر یک از عناصر را مطالعه و آنها را با سبزیجات خود تطبیق دهید سپس اقدام به کوددهی کنید. علاوه بر اینها یکی از دلایل کاشت سبزیجات در باغچههای خانگی مصرف سبزیجاتی است که سلامت باشند؛ افزودن کود به خاک باغچه در شرایطی که کوددهی ضروری نیست تولید محصولات سلامت را غیرممکن میسازد. برخی گیاهان مانند گوجه فرنگی یا لوبیا با دریافت مواد غذایی بسیار رشد رویشی زیاد و میوهدهی کمی خواهند داشت. در طول تابستان 3-2 مرتبه استفاده از کودهای NPK برای پرورش سبزی در باغچه کافی است. برای کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت گیاهامی صفحۀ کود سبزیجات مراجعه کنید.