کود گیاهان گلدار
گیاهان گلدار در محیطهای بسته مانند آپارتمانها یا باغچهها طرفداران بسیار دارند. رنگ و شادابی این گلها فضای محیط را بسیار تحت تاثیر قرار میدهد. شرایط محیطی را میتوان برای تشویق گیاهان به گلدهی تنظیم کرد. تغذیه مناسب نیز ضامن ماندگاری بالا و تعداد گل بیشتر در گیاهان است. در ادامه این مطلب با انواع کود گیاهان گلدار آشنا خواهید شد و نکات کلیدی درباره انتخاب کود مناسب گیاهان گلدار شرح داده خواهد شد.
محدوده قیمت
کود گیاهان گلدار
گیاهان گلدار در محیطهای بسته یا باغچهای طرفداران بسیار دارند. رنگ و شادابی این گلها فضای محیط را بسیار تحت تاثیر قرار میدهد. شرایط محیطی را میتوان برای تشویق گیاهان به گلدهی تنظیم کرد. تغذیه مناسب نیز ضامن ماندگاری بالا و تعداد گل بیشتر در گیاهان است. در واقع تشکیل گل، مدتها پیش از شکفتن و ظاهر شدن آن بر اثر تحول جوانههای رویشی صورت میگیرد. در این تحول، جوانه رویشی بر اثر تغییرات فیزیولوژیکی و ساختاری، که دورۀ آن نسبتا طولانی و معمولا در پایان فصل صورت میگیرد، به جوانه گلدهنده تبدیل میشود. دورۀ تبدیل جوانه رویشی به زایشی یکی از حساسترین مراحل زیست گیاه است و شرایط تغذیهای در آن نقش اساسی دارد. معمولا تشکیل گل با افزایش درجه حرارت، تشدید نور و خشکی خاک محیط همراه است در این مرحله از رشد ذخایر غذایی گیاه بسیار کمک کننده است. بنابراین گاهی کوددهی در گیاهان فقط به منظور تحریک گلدهی انجام میشود.
کود مناسب برای گلدهی گیاهان آپارتمانی
احتمالا زمانی که به فروشگاههای کشاورزی برای تهیه کود مراجعه میکنید انتخاب میان انواع کود دشوار است. گیاه برای سلامت و رشد به تمام عناصر نیاز دارد. فقدان یک عنصر میتواند منجر به بروز علائم بسیاری شود، با این حال فسفر بیشترین تاثیر را در فرایند گلدهی گیاه دارد؛ بنابراین برای تشویق گیاه خود به گلدهی باید کودی انتخاب کنید که درصد فسفر بیشتری نسبت به نیتروژن و فسفر داشته باشند. البته که گلهای سالم و شاداب بدون حضور ریشههای قوی ظهور نخواهند کرد بنابراین وجود مقداری پتاسیم نیز ضروری است. همانطور که میدانید نیتروژن گیاه را ترغیب به رشد رویشی و برگدهی میکند بنابراین برای گیاهانی که در انتظار ظهور گل آنها هستیم مناسب نیستند. کودهای گلدهی علاوه بر فسفر دارای اسید آمینهها، مواد معدنی کمیاب و مجموعهای از محرکهای آلی هستند که به افزایش مقاومت و مبارزه با آفات و بیماریها در دورۀ گلدهی کمک میکنند. فسفر در واقع به گردش آب و تولید کلروفیل کمک میکند. نکته مهم در تغذیه گیاه با کود گلدهی حفظ تعادل عنصر فسفر و آهن است چرا که افزایش فسفر در محیط ریشه میتواند از جذب آهن جلوگیری کند. بنابراین افزودن بیش از اندازه کودهای گلدهی که معمولا حاوی درصد بالایی فسفر هستند میتواند سبب ایجاد علائم کمبود آهن مانند رنگ پریدگی میان رگبرگی در برگهای جوان شود.
کود سیاه و سفید
احتمالا اصطلاح کودهای سیاه و سفید را هنگام تهیه کود برای گلهای باغچهای یا آپارتمانی شنیدهاید. کودهای سفید به کودهای نیتروژنه گفته میشود که معمولا به شکل گرانولهای سفید رنگ تولید میشوند. کود سیاه به کود فسفاته یا به کودی که دارای فسفر باشد گفته میشود.
عوامل موثر بر گلدهی گیاهان
گلدهی گیاهان همیشه تحت تاثیر فاکتورهای غذایی نیست؛ شرایط محیطی و ژنتیک گیاه نیز حائز اهمیت است. ژنتیک گیاه قابل تغییر نیست اما شرایط محیطی را میتوان برای آن تنظیم کرد. در واقع پیش از شروع تغذیه گیاه با کود گلدهی باید شرایط محیطی مورد نیاز آن را فراهم کرد. یکی از مهمترین عوامل طول مدت روشنایی است؛ گلدهی در بسیاری از گیاهان زینتی تحت تاثیر طول دوره تاریکی میباشد. در فصل تابستان که شدت و مدت تابش خورشیدی بیشتر است و میتواند برای گیاهان داخل گلخانه مضر باشد از پردههای سایهدهی استفاده میشود. گیاهان بر اساس واکنش به طول دورۀ تاریکی به سه دسته تقسیم میشوند:
گیاهان روز کوتاه
این گیاهان زمانی شروع به گلدهی میکنند که دورۀ تاریکی طولانیتر از یک حد معینی باشد (بیش از 12 ساعت). مانند داوودی، بنت القنسول، توت فرنگی و قهوه.
گیاهان روز بلند
این گیاهان زمانی به مرحله گلدهی میروند که طول دورۀ تاریکی کوتاهتر از یک حد معینی باشد (کمتر از 12 ساعت). گیاهانی مانند بگونیا غدهای، مینا، کوکب، اطلسی، رعنا، زیبا، گل استکانی، میخک و شاه اشرفی از گیاهان روز بلند هستند.
گیاهان روز خنثی
این گیاهان بدون توجه به طول روز به گل خواهند نشست. گلدهی این گیاهان ممکن است تحت تاثیر محرکهای دیگری نظیر سرما یا کل انرژی نوری و دمایی که دریافت میکنند، باشد. امروزه تولید گیاهان بیتفاوت به طول روز از اهداف اصلاحی میباشد. گلهایی مانند رز، شمعدانی، بگونیا، بنفشه آفریقایی و جعفری روز خنثی هستند.
مصرف کود گلدهی
کودهای شیمیایی گلدهی باید با توجه به دستورالعمل درج شده بر روی بستهبندی استفاده شوند اما معمولا هر دو هفته یک مرتبه کود آبیاری انجام میشود. زمان شروع کوددهی برای تشویق به گلدهی را میتوان همزمان با ظهور جوانهها دانست. همچنین این کوددهی ادامه پیدا خواهد کرد تا پایان فصل رشد؛ برنامه غذایی مناسب میتواند طول فصل گلدهی را نیز افزایش دهد. برای گیاهان آپارتمانی با شروع پاییز و به خواب رفتن گیاه کوددهی باید متوقف شود. برای گیاهان باغچه نیز زمانی که کاهش دما در منطقه شروع شد به تدریج کوددهی را کم و سپس قطع کنید. اگر در مناطق گرمسیر زندگی میکنید و فصل رشد طولانیتری نسبت به دیگر مناطق دارید کوددهی را ادامه دهید.
فرمول کود گلدهی گیاهان
همانطور که گفتیم کودهایی که به طور خاص برای رشد جوانهها و شکوفهها فرموله میشوند اغلب دارای فسفر بیشتری نسبت به دو ماده غذایی دیگر هستند. این به این دلیل است که فسفر یک ماده مغذی حیاتی است که در تحریک و تقویت رشد جوانهها و تشکیل بذر و شکوفه دادن نقش دارد. همچنین فسفر میتواند به تسریع بلوغ گیاه کمک کند. حضور فسفر در فتوسنتز و تنفس حیاتی بوده و به تقویت ریشههای جوان کمک میکند. فرمول کود گلدهی انواع گلها مانند کود گلدهی کاکتوس، کود گلدهی ارکیده، کود گلدهی بنفشه آفریقایی، کود گلدهی شمعدانی، مرکبات یا کود گلدهی گل کاغذی غالبا یکسان بوده و تفاوت آنها در ریزمغذیهاست.
خرید کود گلدهی
برای خرید انواع کود گلدهی مانند کود مایع بنفشه آفریقایی، کود مخصوص گلدهی ارکیده، سوپر کود تقویت گلدهی، سوپر کود ثمردهی، کود مایع رز و گیاهان باغچهای و کود مخصوص آنتوریوم به فروشگاه گیاهامی مراجعه کرده و به راحتی ثبت سفارش کنید. پیش از ثبت سفارش از خدمات مشاورۀ تیم گیاهامی بهره ببرید تا کود بهتری انتخاب کنید. مشاوران گیاهامی برای انتخاب نوع کود، مقدار مصرف و زمان مصرف آن شما راه راهنمایی خواهند کرد.